Tuesday, 20 November 2012

ayam masak merah

Bahan2 yg di perlukan :
~ seekor ayam
~ sila potong ayam ikut citarasa yg korang nak.. basuh, lumur garam + kunyit dan goreng separuh masak.. ketepikan..


Bahan2 kisar ( kisar halus ):
~ 4 biji bawang besar
~ 5 biji bawang merah
~ 5 ulas bawang putih
~ 2 cm halia

Bahan Kisar lain :
~ 15 atau 20 tangkai cili kering.. di gunting, buang sikit bijinya.. rebus sebentar.. baru kisar..

Bahan2 di hiris :
~ 3 biji bawang besar ( lagi sedap bwg holland)
~ 5 ulas bawang putih
~ 2 cm halia ( aku hiris jd 3 bahagian)


Bahan tambahan :
~ 2 kuntum bunga lawang
~ seketul kayu manis
~ 2 sudu besar sos cili
~ 60 ml santan ( aku guna santan kotak je)
~ 250 ml air ( lebihkan sikit pun takpe)
~ 3 biji tomato yg di potong 4 bahagian
~ garam secukup rasa
~minyak utk menumis


Cara2 MemasaK :

Panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan hirisan sampai layu.. layu ye bkn hangit..!!


Kemudian masukkan bahan kisar.. gaul rata..


Lepas tu masukkan cili kering yg di kisar.. masukkan jugak sos cili.. tumis sampai pecah minyak..


Bila dah pecah minyak sila masukkan ayam yg di goreng td.. gaul rata.. biarkan seketika..


Kemudian masukkan air.. ikut la banyak mana kuah yg korang nak kan..


Lepas tu masukkan santan..

Santan ni nak kasi kuah tu pekat.. kalau korang taruk lebih air, lebihkan jugak santan agar kuah tu tak terlampau cair.. dan make sure tak terlalu pekat sangat.. pandai2 ejas ye di situ..


Masukkan tomato.. garam.. gaul rata dan biar sampai pecah minyak lg.. agak2 tomato tu dah empuk dan kaler kuah dah menarik sikit leh la tutup api..


Ni la hasilnya selepas siap di masak..

No comments:

Post a Comment